top of page

Potpisan Sporazum o radovima na izgradnji i rekonstrukciji sustava vodoopskrbe i odvodnje

U prostoru EPIcentra Sequoia u Slatini održana je svečanost povodom potpisivanja Sporazuma o radovima na izgradnji i rekonstrukciji sustava vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda aglomeracije Slatina između Komrad d.o.o. za vodne djelatnosti kao korisnika projekta te izvođača radova, zajednice ponuditelja koju čine turske kompanije ERSA INSAAT PROJE TURIZM SANAYI VETICARET A.S. i KARAS ALTYAPI INSAAT TICARET ANONIM SIRKETI.


Radovi u okviru ovog Sporazuma vrijedni su nešto više do 137,5 milijuna kuna te predstavljaju najveći segment projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Slatina“. Rekonstrukcija vodoopskrbnog sustava te rekonstrukcija i dogradnja sustava odvodnje uključuje izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju 62 kilometra kanalizacijske mreže, izgradnju i rekonstrukciju 12 km vodoopskrbne mreže, izgradnju pripreme za 2.071 kućni priključak na kanalizacijski sustav, izgradnju 4 kišna preljeva te 33 crpne stanice. Također, izgradit će se i nova vodosprema kapaciteta 1000 m3 te izvesti pripreme za 989 kućnih priključaka na vodoopskrbnu mrežu.


Svečanost povodom potpisa i razmjene Sporazuma uveličao je i Nj.E. Mustafa Babur Hizlan, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Turske u Republici Hrvatskoj koji je tom prigodom istaknuo zadovoljstvo što su upravo turske kompanije partneri Komradu i Gradu Slatini u ovom vrijednom infrastrukturnom projektu.


Zadovoljstvo potpisanim Sporazumom i skorašnjim početkom predviđenih radova ovom su prilikom izrazili i predstavnik izvođača radova Bülent Saruhan Sarayli te Mato Miličić, direktor Komrada. Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora, kao izaslanica ministra gospodarstva i održivog razvoja te Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, naglasili su kako je aglomeracija Slatina najvrjedniji projekt na području grada Slatine kojim će se u potpunosti riješiti odvodnja grada Slatine i okolnih mjesta te unaprijediti vodoopskrbna mreža. Istaknuli su kako je dobra suradnja svih dionika u projektu jamstvo kvalitete provedbe projekta i poštivanja zadanih rokova.


Gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić naglasio je kako se svi građani Slatine vesele skorašnjem početku radova na novim kilometrima vodovodne i kanalizacijske mreže koja će značajno podići kvalitetu života u gradu i okolici.


Podsjetimo, projekt aglomeracije Slatina, čiji je korisnik Komrad d.o.o., vrijedan je 266,5 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi iznose 213,4 milijuna kuna od čega 152,5 milijuna kuna čine bespovratna EU sredstva iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Preostalih 60,8 milijuna kuna u projektu osigurat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode (svatko po 26,3 milijuna kuna) te Grad Slatina (8,1 milijuna kuna). Projekt obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i odvodnje te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na područje grada Slatine i okolnih naselja (Kozice, Markovo, Medinci, Novi Senkovac, Bakić, Sladojevci i Lukavac). Realizacijom ovoga projekta omogućit će se priključivanje novih korisnika na sustav vodoopskrbe i odvodnje te smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu.
Comments


bottom of page